Tuinvogels herkennen en naar je tuin lokken

huismus in zomer in tuin

Tuinvogels herkennen in Nederland

Het herkennen van tuinvogels kan een leuke en leerzame activiteit zijn voor zowel jong als oud. In Nederland komen veel verschillende soorten tuinvogels voor, zoals de roodborst, koolmees, pimpelmees, huismus, merel en spreeuw. Deze blog helpt je om deze tuinvogels te herkennen. Tegelijkertijd ontvang je allerlei tips om deze prachtige tuinvogels naar jouw tuin te lokken, zodat je kunt genieten van hun schoonheid. De juiste nestkast, het broedseizoen en welke soort vogelvoer je het beste kunt kopen. Tover jouw tuin ook om tot een paradijs voor tuinvogels.

Roodborst

De roodborst is een kleine, opvallende vogel met een felrode borst en een melodieus zanggeluid. Deze vogel is vaak te vinden in bossen, tuinen en parken.

roodborstje

Hoe herken je een roodborst?

Roodborsten herken je aan het kleine formaat en de opvallende oranje kleur op de borst en het gezicht. Verder is het lichaam van een roodborstje voornamelijk bruin.

Het beste roodborst vogelhuisje

Voor roodborsten is een open nestkastje het meest geschikt. Een roodborst vogelhuisje kun je het beste plaatsen op een beschutte plek zoals een dichte struik of klimplant. Hang het vogelhuisje of nestkastje voor roodborsten op een hoogte van 1,5 tot 2 meter, uit de buurt van directe zon en harde wind.

Wat eet een roodborst?

Roodborsten eten vooral insecten, wormen en bessen. Strooivoer met meelwormen of vetproducten met bessen erin zijn dus erg geschikt voer voor roodborsten. Bij Vogelvoeronline koop je allerlei soorten voer voor roodborsten.

Broedseizoen roodborst

Het broedseizoen van de roodborst is van april tot augustus. Ze kunnen tot twee broedsels per jaar hebben.

Koolmees

De koolmees is een van de meest voorkomende tuinvogels in Nederland, herkenbaar aan zijn zwarte kop en witte wangen.

koolmees foto

Hoe herken je een koolmees?

Koolmezen hebben een zwarte kop met witte wangen. Daarnaast hebben ze de herkenbare gele borst en een zwarte streep over de buik. De rug is vaak groenkleurig en de vleugels zijn grijsblauw.

Vogelhuisje voor koolmees

Het beste vogelhuisje voor een koolmees is een nestkast met een opening van 32 mm, zoals onze Nestkast Buitengewoon. Plaats het vogelhuisje voor koolmezen op een hoogte van 2 tot 3 meter op een beschutte en rustige plek.

Wat eet een koolmees?

Koolmezen eten voornamelijk insecten, zaden en noten. Mixslingers of strooivoer zijn dus erg populair om koolmezen te voeren. Bij Vogelvoeronline koop je diverse soorten zaden- en notenmixen om koolmezen mee te voeren.

Broedseizoen koolmees

Het broedseizoen van de koolmees loopt van april tot juni. Koolmees nesten zijn vaak te vinden in nestkasten of boomholtes.

Pimpelmees

De pimpelmees is een kleine, kleurrijke vogel met een blauwe pet en gele borst.

pimpelmees foto

Hoe herken je een pimpelmees?

Pimpelmezen zijn kleiner dan koolmezen en hebben een blauwe kop met witte wangen, een gele borst en blauwe vleugels.

Vogelhuisje voor pimpelmees

Een nestkast voor een pimpelmees kan het beste een opening van 28 mm hebben. Bekijk onze speciaal op maat gemaakte Nestkast Pimpelmees Triangel. Het vogelhuisje voor pimpelmezen, of de nestkast voor pimpelmezen, kan het beste op een hoogte van 1,5 tot 3 meter gehangen worden. Belangrijk is ook dat je de nestkast voor pimpelmezen in de schaduw hangt.

Wat eet een pimpelmees?

Pimpelmezen eten voornamelijk insecten. Vogelvoeronline heeft diverse soorten vogelvoer voor pimpelmezen met meelwormen beschikbaar om aan al hun voedingseisen te voldoen.

Broedseizoen pimpelmees

De pimpelmees broedtijd is van april tot juni. Tijdens de broedperiode van pimpelmezen zitten ze voornamelijk in nestkasten en natuurlijke holtes.

Huismus

De huismus is een bekende en veelvoorkomende vogel in Nederland, vaak te zien in stedelijke gebieden.

huismus foto

Hoe herken je een huismus?

Huismussen zijn bruin met zwarte strepen en hebben een grijze borst. Mannetjes hebben een zwarte keelvlek.

Nestkast voor huismus

Een nestkast voor huismussen met een opening van ongeveer 32 mm is het meest geschikt, zoals onze Nestkast Buitengewoon. Hang de nestkast voor huismussen op een hoogte van 2 tot 3 meter en op een rustige plek.

Wat eet een huismus?

Huismussen eten voornamelijk zaden en granen. Ons strooivoer of zadenmixen zijn ideaal voer voor huismussen. Bestel kwalitatief en voordelig vogelvoer online in onze webshop en geniet binnenkort al van een prachtige tuin vol huismussen.

Broedseizoen huismus

Het broedseizoen van de huismus loopt van april tot augustus. Ze broeden vaak in kolonies.

Merel

De merel vogel is een bekende zangvogel met een prachtig zwart verenkleed bij de mannetjes en bruin bij de vrouwtjes.

merel vogel

Hoe herken je een merel?

Mannelijke merel vogels zijn zwart met een gele snavel, terwijl vrouwtjes bruin zijn met een gestreepte borst.

Nestkastje voor merel

Een nestkastje voor merels is vaak niet nodig. Merels nesten worden vaak door de vogels zelf gebouwd in struiken of bomen. Een nestkast voor merels kan helpen om extra bescherming te bieden, maar vaak bouwen merels alsnog hun eigen nest in de natuur.

Wat eet een merel?

Wat eet een merel dan? Merels eten vooral insecten en bessen. Met ons strooivoer, meelwormen en vetproducten met bessen biedt Vogelvoeronline.nl voldoende voer voor merels om deze prachtige zangvogels naar je tuin te lokken.

Broedseizoen merel

De broedtijd van de merel is van maart tot juli. Ze hebben meestal twee tot drie broedsels per jaar.

Spreeuw

De spreeuw is een opvallende vogel met een glanzend zwart verenkleed met iriserende vlekken.

spreeuw foto

Hoe herken je een spreeuw?

Spreeuwen zijn relatief grote tuinvogels, ze zijn zwart met een metallic glans en hebben lichte vlekken over het lichaam.

Spreeuw nestkast

Een spreeuw nest is vaak groter dan bij andere tuinvogels. Een spreeuw nestkast heeft dan ook een grote opening nodig. Een nestkast voor een spreeuw kun je het beste ophangen op een hoogte van 3 tot 4 meter, bij voorkeur in een boom of anders aan een gebouw.

Wat eet een spreeuw?

Wat eet een spreeuw allemaal? Een spreeuw eet onder andere insecten, vruchten en zaden. Bij Vogelvoeronline.nl koop je allerlei soorten vogelvoer wat geschikt is voor spreeuwen zoals strooivoer, meelwormen, zadenmixen en vogelvoer met vruchten.

Broedseizoen spreeuw

Het broedseizoen van de spreeuw loopt van april tot juli. Ook spreeuwen broeden vaak in kolonies.

Bij Vogelvoeronline vind je de informatie die je nodig hebt om deze tuinvogels te herkennen en koop je de vogelhuisjes, nestkasten en het vogelvoer om deze prachtige tuinvogels te verwelkomen in je tuin. Wij helpen je graag op weg om van jouw tuin een vogelparadijs te maken! Bekijk ons uitgebreide assortiment vogelvoer en geniet binnenkort net zoals onze bestaande klanten van een mooie tuin vol met vogeltjes.

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 170 reviews.