De huismus, een kleine schattige vogel. Het kan zijn dat je deze vogelsoort niet zo vaak spot in je tuin of op je balkon want in Nederland is de stand van de huismus de afgelopen 25 jaar gehalveerd. Wat hier de oorzaak van is, is niet helemaal duidelijk. Hoewel het aantal mussen sterk is afgenomen, blijft het een zeer talrijke broedvogel.
Uiterlijke kenmerken
De huismus is een kleine zangvogel en het mannetje en vrouwtje verschillen van elkaar qua uiterlijk. Het mannetje heeft meer donkere accenten in de veren dan het vrouwtje. Daarnaast heeft het mannetje een donkergrijze kegelvormige snavel en bij het vrouwtje is de snavel lichter en geler van kleur. De huismus broedt van eind maart tot in augustus en de nesten worden vooral gemaakt onder dakpannen, in gaten en kieren van gebouwen en in nestkasten.
Leefgebied van de huismus
De huismus heeft ook eigen voorkeuren als het gaat om het leefgebied. De vogels houden van omgevingen met voldoende voedsel, genoeg veiligheid en nestgelegenheid. Daarnaast houdt de huismus van een menselijke omgeving met bijvoorbeeld rommelige tuinen. De vogels zullen nooit ergens te vinden zijn waar veel hoge bomen bij elkaar staan.
Lok de huismus naar jouw tuin
Leuke informatie over de huismus, maar hoe krijg je de vogel naar je tuin gelokt? Het menu van de huismus bestaat uit zaden, granen, insecten, pinda’s en vetbollen. In de broedperiode houden de vogels voornamelijk van insecten. Dus producten welke meelwormen bevatten in het assortiment van Vogelvoeronline.nl, zijn zeer geschikt voor deze periode. Daarnaast kunnen er nestkasten opgehangen worden in de tuin. Zo hebben de vogels een rustige plek om te broeden. Het beste kun je er meerdere tegelijk ophangen, want de huismussen broeden het liefst met elkaar.
Ten slotte, zorg ervoor dat jouw tuin goed ingericht is. Gebruik voornamelijk dichte struiken of een groen blijvende haag. Daarnaast kun je ook nog een waterbadje neerzetten waarin de vogels kunnen drinken en badderen.
Genoeg tips, aan de slag en genieten maar!