Een vogelvriendelijke tuin

Een balkon, stadstuin of grote achtertuin? Van iedere soort tuin kun je een vogelvriendelijke tuin maken. Het is belangrijk voor de vogels dat ze zich op hun gemak voelen in een tuin. Veel groen, lekker voer en een drinkplaats kunnen wonderen verrichten.

Vogels voeren op een balkon

Bij een balkon denken mensen vaak dat het niet vogelvriendelijk ingericht kan worden. Maar niets is minder waar. Gebruik bakken en potten om struiken in te planten en het liefst struiken met bessen eraan. Daarnaast is het goed om planten neer te zetten waar insecten op af komen. Zorg voor een waterschaaltje, zodat de vogels het hele jaar door kunnen drinken. Je kunt zelf ook creatief zijn, zo kun je bijvoorbeeld de afscheiding met de buren laten begroeien met een klimplant. Dit kan worden gebruikt als beschutting voor de vogels. Onze vogelmousse is ook gemakkelijk te plaatsen op een balkon in combinatie met de voederring. Middels het touwtje is deze eenvoudig te bevestigen aan een schutting. Wanneer je de ring wat lager aan de schutting hangt, komen er alleen kleinere vogels op af.

Zorg voor veel groen in de tuin

Mocht je een grotere tuin hebben, plaats dan veel groen in de tuin. Zorg voor struiken met bessen eraan zodat de vogels daar lekker van kunnen snoepen. De vogels vinden struiken fijn omdat ze zo altijd een schuilplaats hebben. Ook is een klein gazon handig voor bijvoorbeeld merels, die trekken graag wormen uit de grond. Daarnaast kun je ze een beetje ondersteunen door wat gedroogde meelwormen als strooivoer te gebruiken. De meelworm is een eiwitrijk product en wordt gekweekt op een plantaardige veilige bodem. De vogels vinden ze heerlijk.

Grote tuin vogelvriendelijk maken

Wanneer je een hele grote tuin hebt, kun je ervoor kiezen om niveauverschillen te creëren in je tuin. Ga van lage beplantingen naar struiken en bomen. Ook is het slim om een haag te gebruiken als afscheiding in plaats van een schutting. Heb je plaats voor een vijver in de tuin? Zorg er dan voor dat de twee zijden van de vijver een ondiep gedeelte hebben waar vogels kunnen drinken of een bad kunnen nemen.
Een nestkastje is in iedere tuin het hele jaar door handig voor de vogels, in de winter gebruiken ze deze vaker als slaapkamer.

Snel vogels naar je tuin lokken

Op dit moment is het slim om zoveel mogelijk onderhoud uit te stellen tot het eind van de winter. Snoei de struiken niet en laat de bladeren liggen.  Ten slotte, kun je ook een composthoop creëren op een afgelegen plekje. Hier zitten veel dieren in zoals wormen, fruitvliegjes en andere insecten. Hier komen erg veel vogels op af. Mocht je nog niet zo’n vogelvriendelijke tuin hebben, maar wil je toch snel vogels in je tuin spotten? Ons gevarieerd aanbod op de website zal zeker vogels naar jouw tuin lokken.

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.