Help de vogels de bizarre kou door

Vogels op tak

Deze koude en winterse dagen hebben we in jaren niet meer meegemaakt. De witte tuinen, snijdende wind en ontzettende kou maken het ook voor de vogels lastig. Het voedsel is moeilijk te vinden en met een temperatuur van -10 graden Celsius kunnen ze maar liefst 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. Naast de kou leidt ook de harde wind tot problemen. Veel vogels raken uit koers wanneer ze richting de warme gebieden vliegen. Daardoor raken veel dieren verzeild in de achtertuinen. We kunnen en moeten de vogels helpen om deze barre weersomstandigheden te overleven.

Welke producten kun je het beste gebruiken?

Dat we de vogels moeten helpen is duidelijk. Maar wat kun je ze dan het beste voeren? Het is belangrijk om voer te geven dat is samengesteld met hoge voedingswaarden aan vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en vitaminen. Eigenlijk zijn alle vetproducten geschikt om in deze tijd te geven. Bijvoorbeeld de energierol duo, dit is een energierijke en smakelijke vogeltraktatie met fruit en insecten welke voorziet in de energiebehoefte van vele tuinvogels. Daarnaast zijn vetbollen, vogelpindakaas, vetblokken, vogelmousse, halve gevulde kokosnoten en vogelbroodjes allemaal zeer geschikte producten om in deze tijd in je tuin te plaatsen. Ook is strooivoer geschikt om te gebruiken. Strooi wat voer met meelwormen voor de insecteneters zoals de roodborst of het winterkoninkje.

Manier van voeren

Het is slim om diverse soorten voer in je tuin te plaatsen. Biedt het ook op verschillende plekken en op verschillende manieren aan. Hoe meer divers je het voer aanbiedt, hoe meer soorten vogels je helpt. Dus voeder niet alleen met een voederplateau of in een huisje, maar strooi ook zaden op de grond. Zorg er wel voor dat de producten op een beschutte plek hangen of liggen, dan komen de vogels er sneller op af. Controleer regelmatig of het voer niet ondergesneeuwd of bevroren is. Om te voorkomen dat er producten bevriezen, kun je ze dichterbij het huis plaatsen. Daar is het vaak iets minder koud. Ook zou je de producten in de nacht naar binnen kunnen halen en overdag weer opnieuw buiten kunnen hangen. Tot slot kun je er ook op letten dat de producten op het zuiden hangen. Hier schijnt overdag de meeste zon.

Waterbehoefte

Het is altijd goed om water aan te bieden aan de vogels. Maar wanneer er sneeuw ligt, kunnen de vogels daar hun waterbehoefte uit halen. Voeg nooit zout of suiker aan het water toe zodat het niet kan bevriezen, want dit is schadelijk voor de vogels. Wanneer het buiten niet meer vriest, kun je gerust weer een drinkplek aanbieden.

Een appeltje voor de dorst

Nu je weet wat voor voer je het beste kunt ophangen, kun je aan de slag. Heb je al producten besteld, maar ben je nog aan het wachten tot het bezorgd wordt? Gooi ondertussen dan even een appeltje naar buiten!

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.