Het voeren van jonge vogels

jonge vogels voeren

In de lente en het begin van de zomer is het een drukte van jewelste in de vogelwereld. Vogels vliegen af en aan van hun nest om de hongerige jonge vogels te voeren. Het is een indrukwekkend schouwspel, vooral wanneer de kuikens oud genoeg zijn en de sprong naar volwassenheid maken. Dit is namelijk de tijd om uit te vliegen voor de kleine vogels en de wijde wereld te gaan ontdekken. Maar wat is het beste vogelvoer voor jonge vogels? Je leest het in deze blog.

Wat te doen als je een kuikentje vindt?

Wat als je een jong vogeltje buiten het nest vindt? Geen paniek! Het lijkt misschien of zo’n klein vogeltje verlaten is, maar vaak zijn de ouders in de buurt en verzorgen ze hun kuikentje nog steeds. De kleintjes zijn wellicht wel ‘uitvliegers’, die voorzichtig de wereld verkennen terwijl hun ouders een oogje in het zeil houden. Vaak zien de kleine vogels er kwetsbaar uit, maar dit blijkt meestal een illusie. Tot de kuikens zelfstandig kunnen vliegen worden zij gevoerd door de ouders, zodra de kust veilig is. Mocht je toch twijfelen, kun je er altijd voor kiezen de dierenambulance te bellen. Een vogel die ziek of gewond is, is vaak te herkennen aan verschillende symptomen, zoals:

  • Een slepend pootje
  • Een hangende vleugel
  • Bloed op zijn veren
  • Een kuiken is nog helemaal slap, kaal, heeft gesloten ogen én er is geen nest in de buurt

Wat is het beste vogelvoer voor jonge vogels?

De oudervogels zijn dol op zadenmengsels, maar voeren dit niet aan hun jongen. De kleine vogels krijgen o.a. insecten, rupsen, wormen en andere eiwitrijke hapjes. Bij jonge vogeltjes voeren zijn eiwitten het belangrijkst. Echter, door voedseltekorten in de natuur, kan het lastig zijn voor vogels om dit te vinden. Gedroogde meelwormen en pindastukjes zijn daarom een goed alternatief boordevol eiwitten. Vermijd echter vloeibare olie, margarine, zoute producten en melk. Zorg ook dat je geen vogelvoer met grote noten of volledige doppinda’s voert aan jonge vogels, om mogelijk stikgevaar te voorkomen. Er zijn verschillende meningen over wat een je een jong vogeltje precies kunt voeren. Experts zijn het echter erover eens dat zolang het de basisvoedingsstoffen binnenkrijgt met voldoende eiwitten zijn de jonge vogels blij en gezond. Bij Vogelvoeronline bieden we verschillende soorten vogelvoer aan perfect voor de kleine vogels.

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.