Vogels voeren voor beginners

Vogels zijn energiebundels, altijd in beweging, altijd op zoek naar voedsel. Of het nu winter, lente, zomer of herfst is, ze hebben altijd wat extra brandstof nodig. Geef ze dus het hele jaar door een extra boost met voeding die rijk is aan vetten en eiwitten. Benieuwd hoe jij kunt helpen?

Waarom vogels voeren?

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter helpt vogelvoer bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur, terwijl het in het voorjaar en de zomer het helpt bij het grootbrengen van hun jongen. Ook in de herfst, wanneer vogels reserves opbouwen voor de winter, is voedsel van vitaal belang. Vooral in de winter hebben vogels behoefte aan vetten om het interne kacheltje brandend te houden. Maar waarom is het zo belangrijk om vogels te voeren?

1. Geef vogels een energieboost

Door het aanbieden van vogelvoer geef je de vogels een fijne energieboost om ervoor te zorgen dat zij hun dagelijkse taken goed kunnen volbrengen én de winter doorkomen.

2. Stimuleer de biodiversiteit

Door vogels te voeren met het geschikte vogelvoer help je mee aan het behoud van de biodiversiteit in de natuur. Er is namelijk een teruglopend aantal van veel vogelsoorten en daar willen we graag een steentje aan bijdragen!

3. Geniet van de prachtige vogels in je tuin

Naast dat vogels het erg prettig vinden om voedsel aangeboden te krijgen is het voeren van vogels een geweldige manier om van de natuur te genieten

Wanneer is de beste tijd om vogels te voeren?

Tuinvogels kunnen profiteren van vogelvoer in alle seizoenen, het wordt zelfs aangemoedigd. Door het hele jaar door voedsel aan te bieden, maak je vogels niet afhankelijk, maar bied je juist een aanvulling op hun natuurlijke dieet. In de natuur wordt het vinden van voedsel steeds moeilijker voor vogels vanwege veranderingen in hun habitat.

Waar moet een goed vogelvoedersysteem aan voldoen?

Pindasilo met beschermkap

Er zijn talloze manieren om vogels te voeren, elk met hun eigen voordelen. Voedersilo’s zijn bijvoorbeeld hygiënisch omdat ze voorkomen dat het voer nat wordt, terwijl voederpalen en voederhuisjes juist super eenvoudig te installeren zijn en toegankelijk zijn voor de vogels. Houdt er rekening mee dat er ook een andere dieren op het vogelvoer af kunnen komen. Wil je dat het voer alleen bepaalde vogels aantrekt? Let dat op de groottes van de ingangen, hang het vogelvoer op hoge plekken of kies een voedersysteem met beschermingskap.

Waar moet je het vogelvoer ophangen?

Als je een voederhuisje plaatst, is het slim om te kiezen voor een locatie waar vogels gemakkelijk kunnen komen, zoals langs een wandelpad of bij een gazon. Dit zijn namelijk plekken waar vogels in de natuur vaak voedsel zoeken, dus ze zullen hier ook sneller naar jouw voederhuisje komen. Let erop dat de opening van het huisje niet direct blootgesteld wordt aan de wind, vooral in de winter kan dit zorgen voor te veel kou of nattigheid binnenin. Hang het voederhuisje daarom zo op dat de vliegopening naar het noordoosten gericht is, omdat de wind in Nederland meestal uit het zuidwesten komt.

Welk voer is het meest geschikt voor vogels?

Tuinvogels zijn dol op een gevarieerd menu. Vermijd vloeibare olie, margarine of zoute producten, omdat deze niet gezond zijn voor vogels en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Variatie aan voer in je tuin is de sleutel tot succes, omdat het zorgt voor een diversiteit aan vogelsoorten in je tuin. Zorg daarom voor een gevarieerd aanbod van voedsel, zoals met noten, bessen, zaden, pinda’s, vetbollen, rozijnen en appels, hier zijn de meeste tuinvogels dol op.

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.