Welk nestkastje is geschikt voor welke vogel?

Nestkastjes tuinvogels | Vogelvoeronline

Welk nestkastje is geschikt voor welke vogel?

De wereld is aan het veranderen, de natuur neemt af en de verstedelijking neemt toe. Daarom zijn de vogels ontzettend geholpen met nestkasten. Nestkasten worden door tuinvogels gebruikt als schuil- en nestplaats. Daarnaast is het ook gezellig voor jou. Door nestkasten in je tuin of op je balkon te hangen lok je de vogels en dit zorgt voor veel gezelligheid in de tuin. Er zijn verschillende typen nestkasten voor verschillende soorten vogels. Daarover vertellen we je meer in deze blog. Ook geven we tips over het ophangen van nestkasten.

Nestkasten voor tuinvogels

Iedere vogel heeft een voorkeur voor een nestkastje, en dit heeft vaak te maken met de invliegopening. Dit is de grootte van het gaatje waardoor de vogel naar binnen kan. We hebben een globaal overzicht gemaakt van welke vliegopening geschikt is voor welke vogel.

Invliegopening Geschikt voor onder andere
28 mm kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees
32 mm grote mezen, zoals de koolmees en kuifmees
34 mm en ovaal ring- en huismus, boomklever, bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart
45 mm spreeuw en grote bonte specht
80 mm holenduif en kauw
130 mm bosuil
Half open roodborst, grauwe vliegenvanger, witte kwikstaart, merel en zwarte roodstaart

Mezenkastjes – nestkasten voor de meessoorten

Bij Vogelvoeronline hebben we diverse nestkasten voor de meessoorten. Indien je op zoek bent naar mezenkastjes is het goed om rekening te houden met de grootte van het invlieggat. Voor kleine mezen zoals pimpelmezen en zwarte mezen is het invlieggat rond de 2,8 cm. Voor de grote mezen zoals de koolmees en kuifmees is het invlieggat rond de 3,2 cm. In de volgende nestkasten van Vogelvoeronline voelen diverse meessoorten zich helemaal thuis.

Naast de nestkasten voor de diverse meessoorten hebben we ook nog nestkasten voor andere vogels. Voor de mussen is de Nestkast Mus Triangel perfect. Deze mooie nestkast heeft een invlieggat van 3,5 cm en is eenvoudig op te hangen in de tuin of op je balkon. Voor de roodborstjes is de Nestkast Roodborst Triangel geschikt. Door de grote opening zal het roodborstje zich hierin helemaal thuis voelen. Alle overige nestkasten zijn te vinden in de webshop.

Het ophangen van nestkasten

Nestkasten kun je het beste in het najaar al ophangen. Dan zijn de tuinvogels al bezig met plannen maken en een geschikte plek aan het zoeken om in het voorjaar te gaan broeden. Daarnaast gebruiken tuinvogels de nestkasten tijdens de koude en natte dagen ook om te schuilen.

Tot slot hebben we ook nog een aantal handige tips voor jullie voor het ophangen van de nestkasten. Ten eerste is het belangrijk om de nestkasten op een rustige plek op te hangen. Wil je er meerdere ophangen? Hang de nestkasten dan niet te dicht bij elkaar. Bevestig de kasten goed en stevig en zorg voor voldoende vogelvoer in de omgeving. Beschutting rondom de kast helpt de jonge vogels bij hun eerste vlucht en geeft goede beschutting bij slecht weer. Ten slotte, de ideale ophanghoogte is 1,5 tot 2 meter.

Heel veel vogelplezier!

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.