De houdbaarheid van vogelvoer

De houdbaarheid van vogelvoer

Een goede kwaliteit vogelvoer is belangrijk voor de gezondheid van tuinvogels. Het voer dat je koopt kan van goede kwaliteit zijn, maar je hebt zelf ook invloed op de kwaliteit van het vogelvoer. Daarom is het ontzettend belangrijk om het vogelvoer op de juiste manier te bewaren.  Er zijn verschillende soorten voer verkrijgbaar, en deze zitten ook in verschillende soorten verpakkingen. In zowel glazen potten en plastic maar ook in grootverpakkingen van karton of plastic zakken. Sommige producten zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum en andere niet. In deze blog geven we tips over hoe je vogelvoer het beste kunt bewaren.

Hoe kun je vogelvoer het beste bewaren?

Het is belangrijk om vogelvoer op een droge en koele plek te bewaren. Daarnaast is het van belang om ervoor te zorgen dat het voer nooit te lang blootgesteld wordt aan zonlicht, temperatuurverschillen, zuurstof en vocht. Wanneer dit wel gebeurt, wordt de kans op bederf en bacteriën vergroot. Wanneer het vogelvoer niet op de juiste manier bewaard wordt, verliest het voer zijn vitaminegehaltes. Daardoor krijgen de vogeltjes dus minder vitamines binnen. De meest ideale plekken om vogelvoer te bewaren zijn in een tuinschuurtje of in een droge kelder.

Grootverpakkingen van vetbollen en strooivoer bewaren

Koop je vaak grootverpakkingen van vetbollen of strooivoer? Dan komt het vaker voor dat je vogelvoer een tijdje moet bewaren. Hierbij is het ontzettend belangrijk om het voer luchtdicht te bewaren. Dit kun je doen door de zak heel goed dicht te maken of het voer in een voerton te doen. Een voerton voorkomt dat er te veel zuurstof bij het voer komt en zo kan er ook geen ongedierte bij. Indien je het vogelvoer luchtdicht bewaard, kun je het zo’n drie tot vijf maanden bewaren. Heb je vaak veel vogelvoer over? Dan is het misschien handig om iets kleinere verpakkingen aan te schaffen.

Vogelvoer controleren

Ligt het vogelvoer al een tijdje in de schuur of kelder? Dan is het belangrijk om het regelmatig te controleren. Hoe doe je dit? Voel er even met je handen aan en ruik er aan. Wanneer je hierbij niets geks opmerkt is het vogelvoer nog goed. Daarnaast kun je ook kijken of de zaden nog glimmen, wanneer ze dof worden dan is het vogelvoer niet meer lang houdbaar.

Voederplekken onderhouden

Naast dat het vogelvoer goed bewaard moet worden voor een optimale gezondheid van de vogels. Is het ook belangrijk om de voederplaats(en) af en toe te controleren. Maak het regelmatig schoon met warm water en een borstel zodat er geen ziektes of bacteriën kunnen verspreiden. Zorg er wel voor dat je met de schoonmaak geen chemische middelen gebruikt, want dit is schadelijk voor de vogels.

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.