Maak je eigen voederplekje

The Bird Family

Vogels kun je op verschillende manieren en op verschillende plekken bijvoeren. Vaak maak je gebruik van een voederhuisje, voederplateau of silo. Er zijn veel verschillende soorten te koop, maar hoe leuk is het om er zelf een te maken? Wij leggen je uit hoe je zelf voederplekjes kunt maken!

Duurzame voederplekken*

Tegenwoordig speelt duurzaamheid een grote rol binnen onze samenleving. Een voederplek kun je ook duurzaam maken. Waarschijnlijk heb je genoeg materialen in huis om een voederplek te maken of kun je bij de kringloopwinkel diverse onderdelen scoren. Ten eerste kan een petfles snel omgetoverd worden tot een voederhuisje met behulp van houten lepels. Wanneer je een klein en een groot gat in de fles maakt, kun je daar een houten lepel doorheen steken. Vul de fles met strooivoer en draai de dop er weer op. Wanneer je deze met een touwtje aan de boom hangt, kunnen de vogels landen op de houten lepels en vanuit daar zaden uit de fles pikken.

Samen met de (klein)kinderen knutselen*

Het is natuurlijk ook erg leuk om samen met de (klein)kinderen vogelhuisjes te knutselen. Bewaar een aantal conservenblikken, hier kun je zeer eenvoudig een voederhuisje van maken. Laat de kinderen op deze blikken tekenen, schilderen of stickers plakken. Wanneer dit gedaan is lijm je een stokje vast bij de opening van het blik. Dit stokje steekt uit zodat de vogels hier gemakkelijk op kunnen landen. Met een mooi touw of lint om het blikje kun je deze gemakkelijk bevestigen aan de boom. Zo hangt het blik horizontaal en kun je het vullen met strooivoer of pinda’s. Hang deze aan de boom of op het balkon.

Handig met hout

Kun je goed overweg met hout? Dan is het ook leuk om een voederhuisje of plateau zelf in elkaar te zetten met houten plankjes. Een plateau is vrij gemakkelijk om te maken. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je een vierkante houten plaat hebt voor de onderkant van het plateau. Rondom dit plankje bestig je kleine houtjes zodat het voer er niet af kan vallen. Je kunt hier natuurlijk ook nog zelf een dakje boven maken zodat de vogels en het vogelvoer altijd beschut zijn.

Gemakkelijk en snel

Mocht je toch geen tijd hebben om zelf vogelvoederplekken te maken, dan kun je gewoon huisjes kopen. Wij hebben voederringen en verschillende voederhuisjes waaronder een pindakaaspothouder, een transparant raamvoederhuis en voederhuis plateau. Ben je creatief en heb je zelf verschillende voederplekjes gemaakt? Wij vinden het altijd leuk om te zien hoe jullie de vogels voeren. Aarzel niet om ons foto’s toe te sturen via onze Facebookpagina.

 

* Deze paragraaf bevat inhoud die is overgenomen van https://creatips.nl/creakids/petfles-voederstation
* Deze paragraaf bevat inhoud die is overgenomen van www.ladylemonade.nl/diy-vogelvoederhuisje

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.