Voederplekken voor vogels

Wil je graag veel verschillende soorten vogels in je tuin? Of trek je liever alleen maar kleine vogels aan? De voederplek is van grote invloed op het aantal verschillende vogels die je in je tuin zult aantreffen. Van de schutting tot aan de grond, iedere plek kan andere soorten vogels aantrekken. Toch hebben alle vogels een eigenschap gemeen. Dit is namelijk dat ze er allemaal van houden om op een rustige plek, niet al te dicht bij de mensen te eten.

Kleine vogels voeren

Wanneer je alleen kleinere vogels naar je tuin wilt lokken, kun je het voer tactisch plaatsen. Dit kun je doen door het voer op plekken neer te hangen waar grotere vogels niet bij kunnen, zoals wat lager aan de schutting. Hier kunnen ze niet landen, wat betekent dat ze niet bij het voer kunnen komen. Daarnaast is er een speciaal touwtje aan onze voederring voor de vogelmousse gemaakt zodat deze in de boom opgehangen kan worden. Doordat het los aan de boom hangt en vrij kan bewegen, kunnen er geen grote vogels op landen. Er zit wel een klein stokje aan de voederring maar deze is alleen geschikt voor kleine vogels. Wanneer je graag alle maten vogels in je tuin wilt zien, kun je de voederring bijvoorbeeld bevestigen aan de bovenkant van de schutting. Op deze manier kunnen ook de grotere vogels vanuit de schutting uit de voederring eten.

Strooivoer voor vogels

Het vogelvoer kan ook op de grond gestrooid worden om andere soorten vogels te voeren. Vinken, mussen, merels en zanglijsters eten graag van de grond. De naam zegt het al, het strooivoer is zeer geschikt om de vogels op dit soort plaatsen te voeren. In de winter is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het voer op een sneeuwvrije plek ligt. Daarnaast zijn er ook schuwere vogels die liever op beschutte plaatsen eten, zoals de winterkoning, heggenmus en roodborst. Ze houden ervan om rustig op hun gemak te eten. Leg het voer voor deze vogels bijvoorbeeld onder de struik of onder de heg. Ook is het leuk om een soort van ‘voedselroute’ door je tuin te creëren. Leg een kleine hoeveelheid voer op tien beschutte plekjes neer. De vogels zullen een paar keer per dag door je tuin scharrelen en verrast worden door diverse plekken met voer.

Voedertafel of voerderhuisje

Voeren vanuit een voedertafel, voederhuisje of boom zijn andere manieren om bepaalde vogels aan te trekken. Neem bijvoorbeeld mezen, het zijn acrobaten die op veel plekken kunnen komen. Ze zijn gewend om hangend, soms ondersteboven, hun voer te eten. Voor deze vogels is het perfect om bijvoorbeeld vetbollen in een houder te plaatsen of pindakaas in de pindakaaspothouder. Ze eten liever wat hoger dus hang het voer aan een schutting of aan een boom. Ook de specht, boomklever en boomkruiper eten graag voer dat vastgemaakt is aan een boomstam op een rustige plaats.

Heb je geen tuin, toch kun je vogels voeren

Heb je geen tuin, maar wil je toch iets voor de vogels betekenen, dan is het raamvoerderhuis een geschikt alternatief. Deze kan met zuignappen bevestigd worden aan het raam en is geheel transparant. Hierdoor kun je vanuit de woonkamer of keuken de vogels van erg dichtbij zien. Door de vorm van het huis blijft het voer ook goed beschermt tegen regen en andere weersinvloeden. Voor iedereen is er een oplossing, ook als je geen tuin hebt!

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.