Waar slapen koolmeesjes?

Koolmezen, het liefst hebben we ze het hele jaar in onze tuin. Wist je dat koolmezen meer nachtelijke slaapgeheimen hebben dan je zou denken? In deze blog duiken we in de wereld van de koolmees. Waar ze slapen, hoe ze slapen, wat ze eten en wat hun favoriete slaapplekjes zijn, zowel in de lente, zomer als winter.

Waar slapen koolmeesjes?

In de wereld van koolmezen komt de nacht tot leven met verborgen schuilplaatsen. Overdag zijn ze vaak actief en dartelen ze van tak naar tak op zoek naar voedsel. Wanneer de nacht valt, hebben koolmeesjes een bijzondere manier om de nachtelijke kou te trotseren. Tijdens de wintermaanden, wanneer de temperaturen enorm dalen, zoeken koolmezen vaak beschutting in dichte struiken en zelfs boomholtes, deze bieden namelijk extra isolatie tegen de koude temperaturen en beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Dit is een slimme strategie om de energiereserves te behouden en de nacht comfortabel door te brengen. Daarnaast dienen deze rustplaatsen ook als veilige haven tegen roofdieren. Met een nestkast van Vogelvoeronline kun je koolmezen helpen door ze een veilig onderkomen te bieden. Het grootste deel van het jaar, vooral gedurende het broedseizoen, is dit hun favoriete plek. De koolmees kan zich namelijk goed aanpassen aan seizoensgebonden omstandigheden. Hierdoor is je nestkast het hele jaar door een aantrekkelijk plekje voor koolmezen. Dus waar slapen koolmeesjes? Met een nestkast in je tuin is de keuze voor hun snel gemaakt.

Bekijk onze nestkasten!

Koop hier je nestkast voor koolmezen

Tijdens de koude wintermaanden is het aanbieden van een nestkast toch ook een slim plan. Dit is omdat een nestkast in de winter er toch voor kan zorgen dat de koolmeesjes jouw tuin als hun winterverblijf kiezen. ‘S nachts slapen koolmezen namelijk het liefst in de nestkasten als deze beschikbaar zijn, en dat doen ze individueel. Zodra de koolmees wordt verstoord, zal hij de nestkast verlaten. Koolmezen zijn namelijk meesters in het vinden van een comfortabele plek om te overnachten, maar zijn daarom ook erg kieskeurig. Het is dus belangrijk dat de nachtrust van de koolmezen zo fijn mogelijk is, zodat ze geneigd zijn terug te keren naar deze gastvrije en comfortabele omgeving. Met een nestkast van Vogelvoeronline ben je daarvan verzekerd.

Nestkast Roos is bijvoorbeeld een uitnodiging voor koolmezen om te komen overnachten in jouw tuin. Door deze broedplaatsen aan te bieden, omarm je niet alleen de winterse maanden maar geef je ook ruimte aan het bruisende leven dat de zomer met zich meebrengt.

Wat eet een koolmees?

Buiten het bieden van een slaapplek voor koolmeesjes is het natuurlijk ook belangrijk dat je het juiste eten aanbiedt. Zonder eten komen er namelijk geen vogels. Koolmezen hebben een gevarieerd dieet dat met de seizoenen verandert. Tijdens de wintermaanden genieten koolmezen het liefst van heerlijke lekkernijen zoals onze vetbollen.

Vetbollen vormen in de winter het hoofdgerecht. Deze zijn namelijk rijk aan calorieën en bieden een energierijke maaltijd die koolmezen helpt de koude dagen door te komen. Daarnaast zijn Pindaslingers en halve kokosnoten ook erg gewild door koolmeesjes.

Strooivoer voorziet koolmezen van nodige voedingsstoffen en is een heerlijke traktatie die het hele jaar door geliefd wordt.

In het broedseizoen hebben koolmezen het liefste insecten en larven doordat deze eiwitrijk zijn. Dit gevarieerde menu zorgt ervoor dat ze in topconditie blijven om hun jongen te voeden. Ons Strooivoer High Energy Plus is hier een perfecte optie voor en staat erom bekend dat de koolmezen ervan houden.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan dit culinaire feest voor de koolmezen? Of ze een slaapplek bieden voor het hele jaar? Vogelvoeronline.nl heeft een uitgebreid assortiment voer en nestkasten waar koolmezen gek op zijn. Van vetbollen tot strooivoer, onze webshop is een paradijs voor koolmezen en andere tuinvogels!

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.