Zelf je eigen vetbollen maken

Zelf je eigen vetbollen maken

Vetbollen zijn te koop in verschillende maten, maar ook verschillende smaken. Groot, klein, met meelwormen, fruit of granola, het kan allemaal. Vetbollen zijn zeer geliefd bij veel verschillende vogels, denk hierbij aan meesjes, roodborstjes, mussen, spreeuwen en andere kraaiachtigen. Je kunt vetbollen natuurlijk kant en klaar kopen bij Vogelvoeronline, maar hoe leuk is het om ze eens zelf te maken! Een super leuke activiteit voor in de vakantie of in het weekend.

Voordelen vetbollen

Vetbollen zijn rijk aan voedingsstoffen en dit merk je ook aan de hoeveelheid vogels die hierop af komen. Een vetbol is krachtvoer en daardoor zijn ze zeer geschikt om aan te bieden in koudere periodes. Vetbollen hebben verschillende voordelen. Ze hebben een hoog vetgehalte en bevatten hoogwaardige grondstoffen zoals rundervet en uitgeselecteerde granen, zaden, pitten, fruit en insecten.

Zelf vetbollen maken

Zelf vetbollen maken is eigenlijk heel erg simpel. De eerste stap is het smelten van kokosvet of ongezouten en ongebruikt frituurvet. Wanneer het warm is voeg je hier een zadenmengsel naar keuze aan toe en dit totale mengsel laat je afkoelen. Hierna giet je het in cakevormpjes of andere leuke vormpjes naar keuze en leg je hier een touwtje in die een stukje uitsteekt. Wanneer het mengsel hard is geworden, druk je de vormpjes eruit en klaar is kees. Middels het touwtje kun je de vetbollen gemakkelijk ophangen in de tuin of op je balkon. Lekker voor de vogels en het ziet er ook nog eens leuk uit!

Het aanbieden van vetbollen

Vetbollen kun je op verschillende manier in je tuin of op je balkon aanbieden. Je kunt ze middels een touwtje ophangen, maar je kunt ze ook in een silo of ander voedersysteem plaatsen. Daarnaast kun je ze ook nog aanbieden op een voederplateau of in een voederhuisje. Indien je de vetbollen op verschillende plekken in de tuin aanbiedt, kunnen er meerdere vogels van eten zonder dat ze elkaar verjagen. Daarnaast heeft ook iedere vogel een voorkeur voor een andere voederplek. Dus meer verschillende plekken betekent vaak ook meer vogels!

Ander vogelvoer zelf maken

Vond je dit zo leuk en wil je ook graag ander vogelvoer zelf maken? Lees dan eens onze blogs over het maken van vogelcake en het maken van vogelvoer met kids!

Veel vogelplezier!

De waardering van vogelvoeronline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.